Ne Bántsátok Egymást Kampány

Ne Bántsátok Egymást figyelemfelhívó kampányunk elsősorban felsős és középiskolás diákoknak szól. Célunk az iskolai bántalmazás elleni fellépés és a támogató, tiszteletteljes közbeszéd kultúrájának erősítése.  Ezért hoztuk létre a Bántalmazás Elleni Paktumot, ami egy vállalás. Nincs benne semmi különös, teljesíthetetlen követelmény. Egyszerűen csak arra kér, legyetek egymással egy kicsit kedvesebbek, figyelmesebbek. 

A Ne bántsátok Egymást kampány a bántalmazás és zaklatás elleni küzdelemre irányul az iskolai közösségekben. A figyelemfelhívás szükségét az iskolai bántalmazásokról szóló híradások gyarapodása, az esetek súlyossága és következményeinek tragikus kimenetele alapozza meg.

Az UNICEF megbízásából a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet 2022. őszén készített országos felmérése szerint a magyar középiskolások 88 százaléka volt már áldozata iskolai zaklatásnak, 27 százalék fizikai bántalmazást is szenvedett.

Kampányunk arra koncentrál, hogy bemutassa a bántalmazás számos megjelenési formáját és megértesse, hogy a fizikai, érzelmi, verbális bántalmazások nem csak az áldozatokat érintik, de az egész iskolai közösséget is negatívan befolyásolják.

A Paktum aláírói elkötelezik magukat a bántalmazó és zaklató magatartás elutasítása mellett, és arra ösztönzik egymást, hogy figyeljenek társaikra, szóljanak fel a problémás helyzetekben. Az egyéni felelősségvállalás mellett kiemelt célunk az empátia kialakítása, az önreflektív gyakorlat elsajátításának segítése, ami fontos eleme a pozitív közösségformálásnak.

A Ne Bántsátok Egymást kampány fő célcsoportja a felsős és középiskolás diákok, családjaik, pedagógusaik, és valamennyi olyan kapcsolódó személy, akinek közvetlenül, vagy közvetve köze van a diákokhoz. Közvetett célcsoportunk számára kiemelt üzenetünk annak a felelősségnek a hangsúlyozása, hogy a gyerekek számára a felnőttek a minta, így közös felelősség, milyen példákat mutatunk az utánunk érkező generációnak online, offline térben egyaránt.

Adj osztályoddal piros lapot a bántalmazásnak!

Kampányunk 2024. január 29-én, a második félév első napján indult és tart egészen a tavaszi szünetig, március 27-ig.

59 napotok lesz arra, hogy tanulmányozzátok a Bántalmazás Elleni Paktumot, beszéjetek róla, döntsetek arról, vállaljátok-e a benne foglaltakat és ha igen, aláírjátok. Minél hamarabb kötelezitek el magatokat a támogató, figyelmes és tiszeteletteljes kommunikáció mellett, annál több időtök lesz arra is, hogy Ti magatok is létrehozzatok kampányokat, készítsetek felhívásokat, plakátokat, szórólapokat, szervezettetek eseményeket, Nagy Paktumaláíró  Napokat. Erre egyébként egy pályázatot is kiírunk, de nézzük először a Bántallmazás Elleni Paktumot.

Bántalmazás Elleni Paktum

Alulírott, diák/pedagógus/szülő elkötelezem magam az erőszakmentes és támogató közösségi értékek mellett.
A Bántalmazás Elleni Paktum aláírásával az iskolai közösség javítása érdekében vállalom, hogy mindent megteszek a biztonságos és támogató környezet kialakításáért:

 1. Igyekszem megérteni mások érzelmeit, hiszen tudom, hogy mindenki más és más, és mindannyiunknak megvan a saját egyedi története és küzdelme.
 2. Közösségem minden tagját tisztelettel kezelem, függetlenül attól, hogy néz ki, hogy tanul, milyen háttérrel, fogyatékossággal, anyanyelvvel, hitvallással, mássággal, vagy véleménnyel rendelkezik, azok felett nem ítélkezem. A tisztelet alapvető jog mindenki számára.
 3. Nyíltan és odafigyelve kommunikálok, figyelembe véve mások nézőpontját és érzéseit. Konfliktus esetén párbeszédre törekszem.
 4. Vállalom a felelősséget saját cselekedeteimért és azok következményeiért.
 5. Csatlakozom azok közösségéhez, akik teljes mértékben elutasítják az erőszakot, zaklatást és bántalmazást.
 6. A saját közösségem fejlődéséért, továbbá a befogadó, támogató környezet kialakítása és fenntartása érdekében együttműködöm társaimmal.
 7. Sem az online, sem az offline térben nem bántok senkit sem szóban, sem fizikalilag, és nem veszek részt mások kiközösítésében. Ha velem szemben követnek el ilyet, vagy ilyen helyzetnek tanúja vagyok, akkor segítséget kérek beavatkozásra illetékes személytől.
 8. Ahhoz, hogy mindezt képes legyek betartani, figyelmet fordítok saját személyiségem fejlesztésére.

 

Ezen értékek elfogadásával magam is hozzájárulok a biztonságos, tiszteletteljes és együttműködő közösség kialakításához, valamint fenntartásához, ahol minden tagnak helye van, elfogadva és támogatva érzi magát.

 

Miért van szükség a Paktumra?

A Paktum aláírása az iskolai közösség erejének szimbóluma.

A Ne Bántsátok Egymást kampány konkrétan a bántalmazás és zaklatás elleni küzdelemre irányul az iskolai közösségekben. A figyelemfelhívás szükségét az iskolai bántalmazásokról szóló híradások gyarapodása, az esetek súlyossága és következményeinek tragikus kimenetele alapozza meg.

Az UNICEF megbízásából a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet 2022. őszén készített országos felmérése szerint a magyar középiskolások 88 százaléka volt már áldozata iskolai zaklatásnak, 27 százalék fizikai bántalmazást is szenvedett.

Kampányunk arra koncentrál, hogy felismertesse a bántalmazás számos megjelenési formáját és megértesse, hogy a fizikai, érzelmi, verbális bántalmazások nem csak az áldozatokat érintik, de az egész iskolai közösséget is negatívan befolyásolják.

Milyen mintát mutatsz?

Van a környezetedben kiskorú gyermek? Ha igen, akkor írd alá Te is!

A Ne Bántsátok Egymást kampány fő célcsoportja az általános és középiskolás diákok, rajtuk keresztül pedig családjaik, pedagógusaik, és valamennyi olyan kapcsolódó személy, akinek közvetlenül, vagy közvetve köze van a diákokhoz.

Közvetett célcsoportunk számára kiemelt üzenetünk annak a felelősségnek a hangsúlyozása, hogy a gyerekek számára a felnőttek a minta, így közös felelősség, milyen példákat mutatunk az utánunk érkező generációnak online, offline térben egyaránt.

Csatlakozz osztályoddal a Ne Bántsátok Egymást! kampányhoz!

Olvassátok át alaposan a Paktum szövegét. Beszélgessetek róla, menjetek végig pontról-pontra, értékeljétek, mennyiben felel meg az osztály a benne foglaltaknak és hol vannak még javítanivalók. Ha úgy döntötök, osztályközösség szintjén belevágtok a kalandba, akkor hajrá, kezdjetek el jófejek lenni egymással és buzdítsátok a Paktum aláírására a többi osztályt és környezetetekben élőket is. Alábbiakban mutatjuk, hogyan tehetitek ezt.

Építs kampányt

Szervezz eseményt

#Szelfizzpiroslappal

Készíts osztályoddal plakátokat, szórlapokat

Szervezzetek osztályotokkal iskolátokban, lakókörnyezetetekben kampányt. Hívjátok fel a figyelmet arra, hogy egymás froclizása, csúfolása, kibeszélése nem okés. 

 • Készítsetek plakátokat és helyezzétek el az iskola faliújságján, a környetzetetek hirdető felületein.
 • Készítsetek szórólapokat és dobjátok be a postaládákba, adjátok az emberek kezébe.
 • Készítsetek posztokat Facebookra, Instára, TikTokra

Tartsatok nagy paktumaláíró napokat

Szervezzetek osztályotokkal iskolátokban, lakókörnyezetetekben Nagy Paktumaláíró Napokat. Lehet ez óraközi szünetekben, vagy suli után, amikor erre lehetőséget kaptok. Ugyanezt olyan közösségi helyeken is megtehetitek, ahol befogadják eseményeteket és előre látható, hogy sok embert értek el. 

 • Az aláíró napokat hirdessétek meg előre a közösségi médiában, írjátok rá a plakátokra, szórólapokra a helyszínt, időpontokat.
 • Az online aláíró felületet osszátok ti is

Töltsd fel a fotód a közösségi médiába és használd a hashtaget

Szelfizz piros lappal, amelyen a Bántalmazás Elleni Paktum szimbóluma szerepel. Töltsd fel a fotódaat Facebook, Insta, TikTok oldaladra, írd alá a #Szelfizzpiroslappal hashtaget és biztasd társaidat, kövessék ők is példádat.

 • Töltsd le a szimbólumot a Kampány kelléktárából
 • Nyomtasd ki
 • Ha nincs nyomtatód, rajzold meg
 • Használj saját ötleteket, légy kreatív
 • Készíthettek szelfis fotófalat is a suliban, amely előtt fotózkodhattok

Mit nyertek, ha osztályotokkal beszálltok az Ne Bántsátok Egymást kampányba?

Barátokat, felejthetetlen pillanatokat, vidámságot, segítőket a bajban, örök emlékeket, egy szuper osztályközösséget.

 • Biztonságosabb iskolai környezet: Az aláírás együtt jár a kötelezettségvállalással a biztonságos és tiszteletteljes iskolai környezet kialakítása iránt.
 • Empátia és tisztelet kifejezése: Az aláírással az empátiádat és tiszteletedet fejezheted ki minden osztálytársad iránt, elősegítve ezzel az egymás iránti tisztelet és megértés kultúráját.
 • Osztályösszetartás: Az egész osztály együttes aláírása erősíti az összetartást, és egy közösségépítő erőt hoz létre az osztályban.
 • Felelősségvállalás és aktív részvétel: Az aláírás azt jelenti, hogy felelősséget vállalsz az iskolai közösségedért. Ezzel együtt jár az aktív részvétel, így lehetőségetek lesz, hogy ti alakítsátok az iskolai életeteket.
 • Pozitív példa mások számára: Az aláírással példát mutatsz más osztályoknak és iskoláknak, és inspirálhatod őket, hogy kövessék a példádat.
 • Az iskolai élet minőségének javítása: Az aláírás egy kis lépés, ami hozzájárulhat az iskolai élet minőségének javításához. Minden aláírás számít, és együtt erősebbek vagyunk.
 • Büszkeség az iskolára: Az aláírással kifejezheted, hogy büszke vagy iskoládra és azon a pozitív irányon dolgozhatsz, amelyet együtt építünk.

 

Az aláírás tehát nem csupán egy dokumentumon vagy egy online felületen való kattintás. Ez egy elköteleződés, amely hozzájárul a pozitív változásokhoz az iskolai közösségben. Mindannyian együtt vagyunk ebben, és minden aláírás számít!

És mit nyertek még?

Három osztály, aki a legerősebb  Ne Bántsátok Egymást kampányt építi fel, ajándékba kapja a IX. Országos Osztálykirándulás – Kamaszfesztiválra érvényes belépőket!

Ahogy azt fentebb már írtuk, a Ne Bántsátok Egymást kampányban lehetőségetek nyílik arra, hogy TI magatok is aktív résztvevői legyetek az iskolai változásoknak!

Hozzátok létre saját kampányokat, és segítsetek terjeszteni az erőszakmentesség, a támogatás és tisztelet kultúráját az iskolai közösségben.

Legyetek elkötelezettek, kreatívak, lelkesek, hiszen ezek nélközhetetlenek a kampány sikeréhez!

Ha belevágtok a kampányba:

 • alkossatok projektcsapatokat,
 • nevesítsétek, milyen feladatok lesznek,
 • a feladatok mellé rendeljetek csapatokat és felelősöket,
 • írjátok össze, milyen eszközökre lesz szükségetek,
 • tervezzétek meg, honnan szerzitek be azokat, 
 • készítsetek ütemtervet a projektmegvalósításra,
 • írjátok össze, kiket kértek fel együttműködésre és kérjétek is fel a választott szereplőket,
 • tervezzétek meg a kampánynapokat és felelősöket,
 • készítsetek felhívásokat, amelyeben hírt adtok a kampányról,
 • határozzatok meg célokat, miknek kell teljesülnie, hogy sikeres legyen a kampányotok,
 • valósítsátok meg a kampányeseményt,
 • dokumentáljátok azt fotókkal, videókkal és írásos formában
 • értékeljétek a kampányt
 • készítsetek egy kampánynaplót, amelyben ismertetitek a teljes munkafolyamatot
 • küldjétek el nekünk az info@kamaszfesztival.hu email címre az elkészült naplótokat 2024. április 5-ig.

Segédeszközök a kampányhoz

Piros lap

A piros lap 7,5x10,5 cm-es, pont akkora, amekkorát a focibírók használnak. Töltsd le, nyomatsd ki, szelfizz vele, küldd el nekünk.

Paktum faliújságra

Ezt a Paktumot helyezthetitek el az iskolai falisújságon, vag kampányotok során pl egy szelfifal előtt, ha a piros lappal fotózkodni lehet.

Kampánynapló minta

Ezt a mintát kapja meg minden osztály, amelyik csatlakozik kampányunkhoz és saját kampányokat szervez

A kampány a 2024-2025-as tanévben is indul, ennyi idő múlva

nap
óra
perc
másodperc

Szakértői beszélgetések

Hétfő esténként 19:00 órától csücsüljetek a monitor elé és vegyetek részt meghívott szakértőinkkel folytatott beszélgetéseken!

Partnereink

Örömmel várjuk további szervezetek, közözsségek jelentkezését a Bántalmazás Elleni Paktum aláírói közé!

Közösség
Hintalovon Alapítvány projektje
Iskolapszichológusok
Író, művész, mentor
Prof. Dr. Gyarmathy Éva pszichológus
Pressley Ridge Magyarország Alapítvány programja
Unicef Magyarország
Pressley Ridge Magyarország Alapítvány
Oktató Program
Szél Dávid, Pszichológus, író
Barcs Kriszta, pszichológus, író
ADOM diákszervezet
EDF diákszervezet
Bullying – Pedagógia – Közösség
Budapest, XIV. Kerületi Móra Ferenc Általános Iskola
Kiskunfélegyházi Platán Utcai Általános Iskola

Jelentkezz osztályoddal már most

Töltsd ki űrlapunkat és legyetek az elsők között, akik csatlakoznak a ne Bántsátok Egymást kampányhoz!