Keresés
Close this search box.

A Tanulásdiagnosztika csapata egy kvízműsorral segít a Kamaszfesztivál idei #Javítsegyjegyet!” pályázatán indulni készülő osztályoknak. ???

A 2️⃣ órás csapatjáték végére megismerik, mik azok a részképességek, és miként játszanak szerepet a tanulási képességeinkben.

Pár hús-vér, mindennapi gyakorlati példa, amelyekben magadra ismerhetsz:

?egy fél órája ülök a könyv fölött, de nem tudnám visszamondani, mit olvastam

?este megtanulom, amit kellene, de reggelre szinte semmi nincs meg belőle

?megértem angolórán, amit olvasok, de a ,,magnós” gyakorlatnál szinte csak tippelek, mi hangzik el

?figyelni figyelek, de a részletek sose voltak a barátaim

?sose szerettem az ilyen ,,kézügyességes” feladatokat oviban, suli elején, de ma is: ha tehetném, legszívesebben laptopba jegyzetelnék, mert én se tudom kiolvasni, amit írok

A fenti példák mögött nem feltétlen lustaság?, nem odafigyelés, stb… áll (sőt!), hanem úgynevezett részképesség-nehézségek! Ezeket úgy tudjuk elképzelni, mint az az alap, amire a ház később épül, ahol a ház a későbbi iskolai teljesítmény.?

,,A részképességek azok az alapvető képességek, amelyek segítségével a magasabb rendű pszichés funkciókat differenciáltan [elkülönülten] ki tudjuk alakítani, így pl. a beszédet, a gondolkodást stb. A fejlődés egy későbbi szakaszában ezek képezik az olvasás, az írás, a számolás és az adaptív viselkedés alapját” (Vörösné Tukacs, 2011)

A kvíz során játékosan szereznek saját élményt az osztályok a különböző részképesség területekről, melyet később megbeszélés követ. Mindez azért fontos, mert a részképesség-nehézségek korai azonosítása segít az iskolai kudarcok elkerülésében. ?

⁉️Ki ne akarna elhanyagolni idővel egy olyan dolgot, amiben nincs sikerélménye?

⁉️Vagy azt éli meg, hogy hiába lapátolja bele az időt-energiát, mégse tud úgy teljesíteni, mint a többiek?

A játék során a résztvevők nem csak megismerik az iskolai teljesítmény építőkockáit, hanem egy “alacsony intenzitású” önismereti foglalkozás keretein belül el tudnak kezdeni gondolkodni magukról, saját teljesítményükről ilyen fogalmak keretein belül is.?

A foglalkozásra október 28-án délelőtt 09.00 órakor kerül sor a 8K Alapítvány székhelyén, a Körúti Szalonban. (1073 Budapest, Erzsébet körút 54. I/2.)

Regisztrálni osztállyal lehet az info@kamaszfesztival.hu oldalon.?‍??‍??‍??‍?

A foglalkozás ára: 1000 Ft / fő

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük