Keresés
Close this search box.

Nagyon köszönjük mindenkinek a Kamaszfesztiválon való részvételt és nagyon sajnáljuk, hogy voltak szereplők, akik regisztráltak / ígérték magukat, az utolsó napokban / hetekben mégis lemondták a részvételt, vagy egyszerűen csak nem jöttek el.

Ezt az értékelést már a hazaérkezés napján, vasárnap írni kezdtem. Rengetegszer átírtam, töröltem belőle gondolatokat azzal a megfontolással, hogy leülepedjenek kicsit az élmények, talán pár nap múlva nem látom annyira reménytelennek a helyzetet, mint akkor.

De hiába aludtam már kettőt is, azóta sem oldódott a borúlátásom és azóta sem látom esélyét sem, hogy ez a fesztivál a megszokott formájában életképes lehessen.

Az osztálykirándulások szervezésével járó kifizetetlen túlmunkák és az azzal járó felelősség, az önkormányzatok, az iskolák, a pedagógusok pénztelensége, a széteső oktatási rendszer, a rengeteg jogtiprás következtében felgyülemlett feszültséggel teli környezet ellehetetleníti ezt az eseményt, így az a jelenlegi oktatási környezetben ez már nem tartható meg. Kiállunk a diákok, pedagógusok és szülők küzdelme mellett, amelyek az oktatás méltóságának és anyagi megbecsültségének visszaállításáért folytatnak.

Ebben a posztban azt próbáljuk összeszedni, mennyiben sikerült teljesítenie az idei fesztiválnak az eredeti célját:

Értékelésünket a Kamaszfesztivál történetével kezdjük, hogy az előzmények ismeretében adhassunk teljes képet a fesztivál minőségi változásairól.

Előzmények – a Kamaszfesztivál története

A fenti célokat 17 éve, a 2006-2007-es tanév elején fogalmaztuk meg, és annak a tanévnek a végén rendeztük az első Kamaszfesztivált több mint 1600 résztvevővel. A következő években voltunk Zánkán, Csattogó-völgyben, Fonyódligeten, Tatán és még egyszer Tiszafüreden. A Kamaszfesztivál sorozata hat tanévet élt meg egészen a 2012-2013-as tanévig, amikor elkezdődött az oktatás államosítása és az önkormányzatok fenntartói joga a Klikhez került.

A Kamaszfesztivál történetében azért volt végzetes a fenntartóváltás, mert a fesztiválra érkező osztályok addig többségben fenntartóik támogatásával vettek részt a programon. Az önkormányzatok vállalták át a “Javíts egy jegyet!” pályázatunkon induló és a település legszorgalmasabb osztálya címet elnyerő osztályok.részvételi díját, a szállás és étkezés költségeit, mi pedig cserébe “Kamaszbarát Önkormányzat” címet ajándékoztunk nekik.

A 2012-2013-as tanévben már hiába kerestük az önkormányzatokat, sorban kaptuk az elutasításokat azzal az indokkal, hogy már nem iskolafenntartók.

Hat évvel később, 2019-ben kezdtünk azon gondolkodni, hogy a Kamaszfesztivált újra elindítsuk, majd az első karantén alatt érkező szakértői állásfoglalások – melyek szerint rohamosan romlik a diákok mentális egészsége, közösségi programokra, élményekre van szükségük – megerősítettek minket abban, hogy a fesztivált újra megrendezzük.

A 2021-es tanév elején levelet írtunk az összes hazai önkormányzatnak, hogy ismét keressék saját településük legszorgalmasabb osztályát és a nyertest jutalmazzák az újrainduló fesztiválon való részvétellel, amelyre a következő önkormányzatok jelentkeztek annak ellenére, hogy már nem voltak fenntartók: Abony, Baja, Budapest II, Budapest, III., Budapest VII, Budapest XX. kerület, Karcag, Mihályi, Miskolc, Mohács, Nyíregyháza, Ozora, Paks, Salgótarján, Szekszárd, Szigetszentmiklós, Tata, Tatárszentgyörgy.

A pályázat díjátadóját 2022. március végén tartottuk a nyertes osztályoknak az önkormányzatok képviselőivel együtt a CEU-n. Voltak önkormányzatok, amelyek a meghívónkat követően visszaléptek a megjelenéstől és együttműködéstől is, mégis örömmel éltük meg, hogy a Kamaszfesztivál céljait politikai hovatartozástól függetlenül vegyesen támogatják önkrományzatok és 2022. május végén megtarthattuk VII. Országos Osztálykirándulást Miskolc Egyetemvárosban.

Az azt követő hetek az esemény értékelésével teltek. Sorra vettük az összes tényezőt, ami egy ilyen esemény során meghatározó:

Mindezeket összevetve a tavalyi nyarunk vívódással telt: van-e realitása az országos osztálykirándulás megvalósulásának a 2022-23-as tanévben amikor előre látható, hogy tovább súlyosbodnak az oktatásban meglévő problémák. Végül arra jutottunk, hogy választ csak akkor kapunk, ha belevágunk és megtapasztaljuk.

Kamaszfesztivál 2023

Tavaly nyár közepén kiválasztottuk a helyszínt, Szentendrén a Pap-Sziget Kempinget és tanévnyitó eseményünkön bejelentettük a VIII. Országos Osztálykirándulás – Kamaszfesztivál helyszínét és időpontját, valamint elindítottuk a “Javíts egy jegyet!” pályázatunkat. Újra levelet írtunk az összes hazai önkormányzatnak, újra kiküldtük az összes hazai iskolának a felhívásunkat, amelyre az első félévben 30 osztály és 6 önkormányzat jelentkezett.

A félévi bizonyítványosztást követően 26 osztály küldte el pályázatunkra az első félévi osztályátlagát is, azzal a megjegyzéssel, hogy szeretne részt venni az idei fesztiválon, de csak támogatóval tud. Az akkori helyzetet nem írjuk le ismét, azt ITT foglaltuk össze.

A 26 osztályból végül mindössze 12 maradt, amely megpróbálta összegyűjteni a részvétel költségeit, ebből hat osztály videós felhívást is készített.

A “B-terv” előkészítésén márciusban kezdtünk dolgozni. Szakmai segítséget kértünk Nahalka István oktatáskutatótól, aki elfogadta felkérésünket és elkezdtük összeállítani a Tanévértékelő Országos Pedagógus Fórum programtervezetét, szakértői listáját, majd elküldtük felkéréseinket az oktatásirányításnak – Maruzsa Zoltán, köznevelésért felelős államtitkárnak, Hajnal Gabriellának, a Klebelsberg Központ elnökének, valamint Szentendréhez közeli tankerületekhez, így Verebélyi Gábor Ákosnak, a Váci Tankerületi Központ igazgatójának, Rigó Katalinnak, az Érdi Tankerületi Központ igazgatójának, Tamás Ilonának, az Észak-Budapesti Tankerületi Központ Tankerületi igazgatójának, továbbá az oktatásban dolgozó szakmai és társadalmi szervezeteknek. Államtitkár úrtól és az elnökasszonytól kaptunk választ, hogy nem tudnak meghívásunknak eleget tenni, a meghívott tankerületi igazgatók nem válaszoltak megkeresésünkre, a szakmai és társadalmi szervezetek többségében elfogadták meghívásunkat. Terveztünk intézményvezetői fórumot, azonban Nahalka Pista két hónap alatt egy iskolaigazgatót sem talált, aki végül vállalta volna a részvételt.

Friss, még nem leülepedett értékelésünk a következő:

Véleményünk szerint az oktatásban kialakult káosz alapköve a 2012-es központosítás volt, hiszen amíg az önkormányzatok voltak az iskolák fenntartói, közelebb volt egymáshoz az oktatásban érintett diák, szülő, pedagógus és a döntéshozó, és úgy sokkal könnyebben, közvetlenül  lehetett ügyeket intézni, problémákat kezelni.

Álláspontunk szerint az oktatásügyért zajló kiállások szervezőinek fel kellene venniük követeléseik közé azt, hogy kapják meg az önkormányzatok a választás szabadságát, hogy amennyiben akarják, visszakapják fenntartói jogukat és természetesen az ahhoz szükséges anyagi forrásokat.

Arról, hogy jövőre hogyan alakul a Kamaszfesztivál sorsa, amint kialakul, rögtön megírjuk.

Még egyszer köszönet mindenkinek, aki részt vett Tatán, a VIII. Országos Osztálykirándulás – Kamaszfesztiválon!

A nyárra pedig sok-sok vidámságot mindenkinek!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük